Víťazná dvojica pocestuje na astronomickú olympiádu do Indonézie

09.05.2008 Poprad

Veľká Lomnica 9. mája (TASR) - Gymnazisti Peter Vanya z Trenčína a Eugen Hruška z Hlohovca budú reprezentovať Slovensko na medzinárodnej astronomickej olympiáde v Indonézii.
Postup si vybojovali na druhom ročníku celoslovenskej astronomickej olympiády, ktorý sa konal od stredy po dnešok vo Veľkej Lomnici na úpätí Vysokých Tatier.
Počas troch dní prezentovalo svoje vedomosti 25 úspešných riešiteľov v dvoch vekových kategóriách. Spomedzi žiakov základných škôl bol najlepší Peter Kosec z Trenčína.
Vzhľadom na výsledky dosiahnuté v regionálnych kolách v Hlohovci a Prešove bola početnejšie zastúpená kategória žiakov stredných škôl.
Predseda výkonného výboru olympiády Ladislav Hric z Astronomického ústavu SAV v Tatranskej Lomnici pre TASR konštatoval, že "úroveň žiakov bola veľmi dobrá. V porovnaní s vlaňajškom boli úlohy o niečo ťažšie, ale taký je trend aj na medzinárodných olympiádach, kde kladú na účastníkov stále vyššie nároky. Slovensko sa veľmi dobre zapísalo na vlaňajšej medzinárodnej olympiáde v Thajsku, kde Róbert Barsa z Košíc (v súčasnosti už študent prvého ročníka Technickej univerzity) získal zlatú medailu, takže hneď dostalo pozvánku aj na ďalší ročník".
Obaja postupujúci Peter Vanya i Eugen Hruška po vyhlásení výsledkov celoslovenskej astronomickej olympiády hovorili o fascinujúcich pocitoch. Indonézia je pre nich lákadlom a ako prezradili, pred medzinárodnou súťažou sa chcú ešte zdokonaliť a naštartovať aj psychiku. "Je dôležitá, " konštatoval Vanya. Dodal, že k astronómii sa dostal už veľmi dávno vďaka svojej učiteľke fyziky.
Najlepší riešitelia v oboch kategóriách si odniesli spod Tatier aj zaujímavé ceny, napríklad ďalekohľady na pozorovanie nočnej oblohy, ktoré pomôžu skvalitniť prístrojové vybavenie astronomických krúžkov, v ktorých pracujú.
 

Vyberte región